polovni automobili

Lancia Lybra 2.4 jtd SW 3.deo

Generalna — Autor mg @ 18:20Na brzim krivinama auto-puta uz pojačanu muziku jednostavno nemate realnu predstavu brzine kojom se krećete. Tek kada mi je, pod uticajem centrifugalne sile, osveživač vazduha okačen o retrovizor uleteo u vidno polje shvatio sam da bi trebalo da bacim pogled na brzinomer .

Na svim do sada testiranim polovnjacima trebalo je u nešto ulagati ili popravljati, ali ne i na ovoj Lybri. Svi elektronski sistemi funkcionišu. Amortizeri, gume i sistem oslanjanja su u sasvim zadovoljavajućem stanju. Ne postoje ogrebotine na tamno teget laku, unutrašnjost je toliko čista, kao da su po svetlom tepihu do sada gazile isključivo čiste italijanske kožne cipele.

Na cenu auta treba dodati 36.500 dinara za registraciju, 1270 dinara tablice, 1000-1500 dinara za tehnički pregled i opciono 1500 dinara za agenta koji će obaviti sve poslove oko registracije umesto vas. Sve ovo ukupno podigne cenu auta na 7 800 evra – ključ u ruke.

Gepek je prekriven istim tepihom kao i pod auta. Nepažnjom se može lako isprljati
Gepek je prekriven istim tepihom kao i pod auta. Nepažnjom se može lako isprljati

Potrošnja goriva na 100 kilometara tokom testa iznosila je 8 litara euro dizela, sa konstantno uključenom klimom, što je 1,4 L niža potrošnja nego tokom testa Alfe 156 SW sa istim motorom.

Standardna preglednost u nazad za ovu klasu vozila
Standardna preglednost u nazad za ovu klasu vozila

Pored svih navedenih kvaliteta koje vlasniku (vozaču) nudi ovaj auto još uvek ga kod nas najčešće kupuju taksisti za vožnju po gradu. Da li su oni jedini koji su prepoznali kvalitet Lancie Lybre? Ovaj vid eksploatacije prava je robija autu koji nudi mnogo više nego što će putnik na zadnjem desnom sedištu moći da sagleda tokom vožnje od Vračara do Terazija. Ovo je pravi menadžerski auto: zreo, brz, ekonomičan, snažan i odlučan sa veoma povoljnom cenom.

Elegantno i sa stilom
Elegantno i sa stilom
Lybra vam je poput salonskog stana u Kosovskoj ulici u Beogradu. Taj stan opremljen je kvalitetnim stilskim nameštajem, orahovim parketom, mermerom, đakuzijem, ima fantastičnu kuhinju, koncertni klavir i vrhunski HI-FI uređaj.

Lancia Lybra 2.4 jtd SW drugi deo

Generalna — Autor mg @ 18:18
Posmatrana iz daljine Lybra nije upadljiv auto. Lako vam se može dogoditi da prođe ulicom pored vas a da ga ni ne primetite, možda je nikada niste ni videli dok niste kliknuli na ovaj link, što je zapravo šteta, jer tolika količina prefinjenosti i elegancije ne zaslužuje da prođe nezepaženo.

Tamno teget boja po našem mišljenju najbolji je izbor za ovaj auto, jer na tako tamnoj podlozi do izražaja dolaze brojni detalji uokvireni hromom i aluminijumom. Dizajneri Lancijinog studija zaradili su stotine prekovremenih sati dok ih nisu doveli do finalne verzije. Detalji su ti koji kupuju vas a prodaju auto.

Prednjim delom dominiraju dva okrugla fara i dva poziciona svetla između kojih se nalazi velika zaobljena hromirana maska hladnjaka koja ujedno predstavlja i vrh haube. Na branicima ispod maske ponavljaju se hromirani elementi u obliku tankih lajsni na uglovima branika koje se protežu duž bočnih vrata sve do zadnjeg branika i nazad.

Mesta na kojima se pak treger kači na krov elegantno su skrivena ispod dugih i masivnih sivih lajsni koje spajaju ivice krova sa stop-svetlima koja dalje nastavljaju istu liniju sve do svog dna.

Prvi fizički kontakt koji ostvarujete sa nekim autom jeste preko brave za otvaranje vrata. Na nekim kolima možete se razočaratii jer su plastične ili razdrmane, ali na Lybri napravljene su od aluminijuma i kada ih obuhvatite rukom jednostavno osetite čvrstinu i robusnost čitavog vozila.

Ovde vas čeka iznenađenje jer koncept povlačenja brave nije onakav kakav ste očekivali. Kompletna brava dizajnirana je kao da je treba povući od vrata prema sebi, ali zapravo potrebno ju je podići na gore da biste otvorili vrata.

Pažljivo osmišljeno unutrašnje osvetljenje doprinosi ukupnom užitku u noćnoj vožnji
Pažljivo osmišljeno unutrašnje osvetljenje doprinosi ukupnom užitku u noćnoj vožnji

Iza vrata krije se dvobojan enterijer obogaćen obiljem Alcantara kože, finog i mekanog tepiha na podu, i detaljima od kvalitetne imitacije plemenitog drveta oko elemenata koje je trebalo istaći. Prag je presvučen aluminijumskom pločom sa znakom Lancie.

Unutrašnji paneli vrata takođe su delom presvučeni kožom, ali ta činjenica zasenjena je diskretnim zelenim svetlom koje vam pomaže noću da lakše pronađete bravu za otvaranje vrata. Dizajnu osvetljenja unutrašnjosti generalno posvećeno je mnogo truda. Lampice i sijalice nalaze se smeštene svugde po autu.

Jedan od prizora koji nas je zadivio događa se uveče kada, dok prilazite autu, na ključu pritisnete dugme za daljinsko otključavanje vrata. Osim centralne brave, ova funkcija aktivira sve pomenute sijalice i čini da enterijer svetlo-braon boje zasija punom snagom poput izloga prodavnice stilskog nameštaja.

Sve kontrole su na dohvat ruke vozaču i bez znakova zamora usled korišćenja. Auto je opremljen sa prednjim, bočnim Air Bagovima i vazdušnom zavesom. ASR i ABS su takođe na spisku oprema
Sve kontrole su na dohvat ruke vozaču i bez znakova zamora usled korišćenja. Auto je opremljen sa prednjim, bočnim Air Bagovima i vazdušnom zavesom. ASR i ABS su takođe na spisku oprema

Za volanom ćete lako pronaći odgovorajući položaj za vožnju. To na savremenim automobilima više ni nije pitanje jer se i sedišta i volani podešavaju u svim pravcima. Kada upalite motor pažnju će vam odmah skrenuti veliki multimedijalni ekran na kojem možete listati sve informacije koje vam nude putni kompjuter, telefon, zvučni, navigacioni ili DVD sistem.

Centar za upravljanje multimedijalnim sadržajima
Centar za upravljanje multimedijalnim sadržajima

Zvučni sistem je marke „Bose“ sa osam zvučnika i jednim sab-vuferom u gepeku. Jednostavno ne postoji način opisati rečima muzički ugođaj koji vam ovaj sistem pruža... kristalno jasno možete čuti svaki pokret prsta na žici klasične gitare ili nežni udar četkice o činelu. Sa druge strane duboki bas tonovi zvuče kao grmljavina oluje koja se spušta niz planinu.

Podešavanje željene temperature vazduha u kabini je prilično jednostavno
Podešavanje željene temperature vazduha u kabini je prilično jednostavno

Ispod komandnog centra nalaze se komande i displej automatskog klima uređaja kojim zasebno možete podešavati temperature na levoj i desnoj strani kabine. Mala polica nalazi se u prostoru ispod konzole. Ovaj prostor, takođe je obasjan nežnim zelenim svetlom. Čitava centralna konzola oivičena je tankom aplikacijom od plemenitog drveta, koje se mogu pronaći i ispred suvozača i duž unutrašnjih panela na vratima.

Prednja sedišta pružaju odličan oslonac putnicima, dok na zadnjoj klupi nedostaje mesta za noge
Prednja sedišta pružaju odličan oslonac putnicima, dok na zadnjoj klupi nedostaje mesta za noge

Prostor za noge putnika ispred zadnje klupe žrtvovan je u ime komfora putnika na prednjim sedištima koji mogu nesmetano uživati u dugim i brzim vožnjama. Zadnja klupa ionako je u ovom autu namenjena za nehajno bačeni sako i odloženu akten-tašnu menadžera koji mora stići na sastanak zakazan 200 kilometara od kancelarije. Vožnja na sastanak, bez obzira na to koliko bio težak, biće fantastična anti-stres terapija.

Lancia Lybra, osim platforme na koju je postavljena, sa svojom raskalašnom, zlom sestrom, Alfom 156 SW deli i moćni 2.4 JTD motor. Performanse kod oba auta podjednako su ubedljive, ali su zapakovane u različite pakete, tako da Lancia nema „drive by wire“ komandu gasa karakterističnu za sportske modele, ima drugačije podešene prenosne odnose u menjaču, standardni broj okreta od jedne do druge tačke punog namotaja točkova i oslanjanje više naklonjeno udobnosti nego sportu.


Lancia Lybra 2.4 jtd SW

Generalna — Autor mg @ 18:16

Auto koji kod nas najčešće voze taksisti a napravljen je za menadžere . U ovom slučaju taksisti su doneli bolju odluku od menadžera.


U Fiatovoj velikoj porodici, automobili marke Lancia oduvek su predstavljali one uspešne i obrazovane rođake koji se nikada ne smeju glasno na večerama niti se mešaju u političke rasprave na slavama. Nikda ne štrče ali imaju stila.

Izvolite osnovne podake 2.4 JTD motora smeštenog u Lanciu Lybru:
Zapremina: 2387 ccm
Snaga: 140 ks – 103 kw @4000 obrtaja
Obrtni moment: 304 Nm @1800 obrtaja
Maksimalna brzina: 205 km/h
Prosečna potrošnja: 8.0 l Eurodiesela / 100km

Lybra se na tržištu pojavila 1999. godine kao naslednica Lancie Dedre. Ovim modelom kompanija je započela novu fazu u svojoj istoriji. Posle dugog niza godina primene prilično neupadljivog dizajna, odmerenih linija i oštrih uglova, u izlozima prodajnih salona osvanuo je auto koji je svojim oblikom, velikim okruglim farovima i drugim diskretnim, stilskim detaljima ukazao na svoj pedigre i podsetio na elegantne modele iz prošlosti poput Appie ili Aurelie. Tokom sedam godina proizvodnje Lybra nam je bila ponuđena kao limuzina ili karavan sa ukupno devet opcija kada je odabir motora u pitanju. Na žalost, tokom tih sedam godina na tržištu nije postavila nikakve rezultate vredne pažnje.


Toyota Corolla 1.6 Sedan Sol

Generalna — Autor mg @ 18:11


Toyota Corolla jedan je od modela koji se najduže proizvodi. Od 1966 pa do danas, deset generacija ponosno je nosilo ovo ime. Uz činjenicu da je to najprodavanije putničko vozilo u istoriji auto-industrije, sa preko 30 miliona primeraka, dolazi se do zaključka da je reč o zaista izuzetnom automobilu.

 Setite se, pre dvadesetak godina japanski automobili kod nas bili su prilično retka i egzotična pojava. Japancima smo verovali kada smo kupovali hi-fi uređaje i dok smo učili njihove borilačke veštine, ali ne i kada bi se odlučivalo o kupovini auta. U to vreme našim putevima gospodarili su rusi i poljaci.

Onda je počela Era Ante Markovića, otvorila su se vrata prema istoku kroz koja su nagrnule Toyote, Mazde, Mitsubishiji… Od svih njih najpopularnija bila je Corolla - sećate se onih elegantnih metalik sivih limuzina, koje i danas često viđamo na domaćim drumovima. Bila je to ljubav na prvi pogled, sa dobrim izgledima za srećan kraj.

Toyota Corolla pored Toyote Prius na hibridni pogon
Toyota Corolla pored Toyote Prius na hibridni pogon

Posle su došle 1990. godine koje bi ovdašnji vozači najradije zaboravili. Corolle su i benzin iz flaša i nedostatak redovnog održavanja jako dobro podnosile. Pozitivna iskustva iz tog perioda ostala su zapamćena i kada su stvari počele da se normalizuju, kupci su se vratili Toyotinim modelima. Kao i svuda u svetu, i ovde su postali sinonim za ’auto koji se ne kvari’.


Opel Corsa C :Moderniji motori

Generalna — Autor mg @ 18:08

 

Ukoliko želite gotovo novu Corsu, odličan izbor je verzija sa novim Twinport motorom od 1.229 ccm i 80 KS, koji prosečno troši manje od 7,0 litara. Još bolju investiciju predstavlja Corsa sa odličnim FIAT-ovim agregatom od 1.3 litra (JTD koji je Opel "prekrstio" u CDTI) i 70 KS.

Moderni common-rail motor sa 16 ventila i dva bregasta vratila je elastičan (raspolaže obrtnim momentom od 170 Nm pri samo 1.750 obr./min.), dovoljno tih i izuzetno štedljiv sa prosečnom potrošnjom od 5,5 litara evro dizela. Neznatno žedniji je kapacitetniji motor 1.7 CDTI, takođe common-rail, sa 100 KS. Sa njim Corsa postiže maksimalnu brzinu od 188 km/h.

Slabe tačke

Opel je sa Corsom C u odnosu na prethodni model značajno unapredio kvalitet proizvodnje. Karoserija je temeljnija zaštićena, a elektronika "malog" Opela je pouzdanija nego kod evropske konkurencije. Međutim, neki propusti se opet ponavljaju. Ono što svaki vozač prvo primeti je povremeni "cvilež" iz kokpita, što se ne očekuje od nemačkih automobila posle "tek" 5-6 godina, a nakon toga i koroziju na izduvnom sistemu.

Merač protoka vazduha pravi probleme kod većine verzija – tzv. EGR ventil (opet stara boljka), a na maratonskim testovima najslabije je prolazio trocilindrični agregat koji je, doduše, jeftin za održavanje ali nije pojam kvaliteta, te su već posle 100.000 km vidljivi znaci trošenja. Neke statistike kao glavni minus ovog modela ističu probleme sa servo upravljačem, kao i havarije motora zbog pucanja zupčastog kaiša (kod motora koji ga imaju).

Zaključak

Pozadi: više mesta nego u Corsi B - manje nego kod konkurencije
Pozadi: više mesta nego u Corsi B - manje nego kod konkurencije

Opel Corsa C nije uspela da ponovi uspeh prethodne Corse, iako se radi o primetno boljem automobilu. Razlog za to je bolja i brojnija konkurencija. Na prvom mestu, lepši Peugeot 206, udobniji Renault Clio, dinamičniji Fiat Punto i pouzdanija Toyota Yaris. Međutim, za kupce u Srbiji najvažnija je cena održavanja koja je za Corsu C, kao što sam već naveo, prilično niska.

Zbog jeftinijih delova nego kod konkurencije (izuzimajući Punto), naši vozači će istrpeti i prilično tvrdo ogibljenje, koje do putnika prenosi svaku neravninu, a retko ko će se tešiti podatkom da je Corsa C na Euro NCAP kreš testu osvojila četiri od maksimalno pet zvezdica. Kada govorimo o bezbednosti putnika treba pomenuti i dobre kočnice, ali i solidnu upravljivost ovog automobila.

Na kraju, nikako nemojte zaboraviti da kupovinom polovnog automobila troškovi tek počinju, a njih možete smanjiti samo redovnim održavanjem. Time ćete dobiti bezbedan i proveren automobil, a pored toga ćete kasnije za njega lakše naći kupca, kojih za Corsu C ima dovoljno.


Opel Corsa C :Odaberite motor po vašim potrebama

Generalna — Autor mg @ 18:04

Motorizacija Corse C zasniva se na velikoj paleti motora – pet benzinskih i četiri dizel agregata. Svi odreda ispunjavaju Euro 3 standard o emisiji izduvnih gasova. Početkom 2000. godine, u Corsu C su se ugrađivali benzinci od 1.0, 1.2 i 1.4 litra i dizelaši sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre – 1.7 DI i 1.7 DTI. Kod nas je najpopularnija najjeftinija verzija sa trocilindričnim motorom od 58 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 84 Nm pri 3.800 obr./min.

Verzija sa petoro vrata je lepša i praktičnija
Verzija sa petoro vrata je lepša i praktičnija

Idealan je izbor za one koji se pretežno voze gradom (troši u proseku samo 6,5 litara goriva), ali i vozače kojima su performanse na poslednjem mestu. Ipak, postiže pristojnu maksimalnu brzinu od 155 km/h, doduše – uz malo više muke i uz još više buke. Naravno, pod bukom mislim pre svega na trocilindrični motor koji nije preterano uglađen, a posebno se "dere" kada obrtaji motora pređu 4.000 obr./min.

Primetno bolji, i neznatno skuplji izbor je verzija sa 1.2-litarskim motorom od 75 KS. Cilindar "viška" u odnosu na najslabiji motor znači ravnomerniji razvoj snage, veću elastičnost i manje buke. Ovaj agregat raspolaže sa obrtnim momentom od 110 Nm pri 4.000 obr./min., što je za karoseriju tešku 1010 kilograma sasvim dovoljno za pristojne performanse, tačnije ubrzanje do 100 km/h iz mesta mirovanja za 13,0 sekundi i maksimalnu brzinu od 170 km/h. U proseku "popije" nešto više od 7,0 litara bezolovnog benzina, ali se ipak radi o dugovečnijem motoru od Opelovog trocilindraša.

 


Opel Corsa C

Generalna — Autor mg @ 18:00

 

Opelovi automobili su na našim prostorima izuzetno popularni, što nije slučajno. Dugogodišnji ekonomski sunovrat domaće privrede prisilio nas je da se okrenemo polovnim vozilima. Najpoželjnija su, svakako, ona koja nisu skupa za održavanje, a upravo takva je i Corsa C – model koji se još uvek proizvodi i koji je lako održavati, jer je Opelova servisna mreža kod nas dobro razgranata, a delova za ovaj nemački auto ima gotovo na svakom koraku.

Iako je malih gabarita, Corsa C u Srbiji uspešno igra ulogu porodičnog automobila. Ukoliko vam se ovaj automobil dopada, ostaje vam samo da odaberete odgovarajući motor za njega, što vam neće predstavljati problem pre svega zbog bogate ponude agregata.

Dizajn je jednostavan, dovoljno moderan ali ne i atraktivan
Dizajn je jednostavan, dovoljno moderan ali ne i atraktivan

Sedamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji uglavnom su se kupovali novi automobili, mahom na kredit. Osamdesetih su novčanici postali tanji, gorivo osetno skuplje (kada ga je bilo), pa su u modu ušli dizelaši, na prvom mestu VW Golf. Devedesetih godina se uglavnom "krpilo" ono što se imalo, a sa političkim promenama u zemlji 2001. godine, vozači u Srbiji po prvi put u bližoj istoriji dobijaju mogućnost da bez raznoraznih "kerefekluka" uvezu sasvim legalno polovni automobil u zemlju.

Tada Opelovi automobili definitivno preuzimaju "kormilo" na tržištu polovnjaka, a svi auto dileri odredom imali su bogatu ponudu modela iz Rizelshajma. Tada se uvozila Corsa B, dok je danas to Corsa C. Na sreću svih onih koji su na jedvite jade skupili oko 5.000 evra (koliko košta najjeftinija verzija), razlika između stare i nove Corse je znatna, i to u svakom pogledu.

Modernija Corsa je znatno bezbednija, prostranija, kvalitetnija i udobnija. Corsa C je u odnosu na prethodni model porasla taman toliko da na zadnjem sedištu nudi par centimetara više za noge i glave putnika, ali je prtljažnik, nažalost, ostao skromne zapremine od 260 litara (mada je to i neki prosek klase).

Modeli namenjeni tržištima Evropske unije su serijski imali servo upravljač, prednje vazdušne jastuke i ABS sistem, kao i upravljač podesiv po visini. Nije teško pronaći i verzije Corse sa boljom opremom, klima uređajem, bočnim vazdušnim jastucima, CD plejerom i alu felnama, ali je tada cena osetno veća. Najniža cena polovne Corse C je u Belgiji, a najbolja ponuda u Nemačkoj.

Pored verzije sa troja vrata, u ponudi je i praktičnija varijanta karoserije sa petoro vrata, ali je ona u proseku skuplja za 400 evra.


Powered by blog.co.yu