polovni automobili

07 Dec, 2008

Opel Corsa C

Generalna — Autor mg @ 18:00

 

Opelovi automobili su na našim prostorima izuzetno popularni, što nije slučajno. Dugogodišnji ekonomski sunovrat domaće privrede prisilio nas je da se okrenemo polovnim vozilima. Najpoželjnija su, svakako, ona koja nisu skupa za održavanje, a upravo takva je i Corsa C – model koji se još uvek proizvodi i koji je lako održavati, jer je Opelova servisna mreža kod nas dobro razgranata, a delova za ovaj nemački auto ima gotovo na svakom koraku.

Iako je malih gabarita, Corsa C u Srbiji uspešno igra ulogu porodičnog automobila. Ukoliko vam se ovaj automobil dopada, ostaje vam samo da odaberete odgovarajući motor za njega, što vam neće predstavljati problem pre svega zbog bogate ponude agregata.

Dizajn je jednostavan, dovoljno moderan ali ne i atraktivan
Dizajn je jednostavan, dovoljno moderan ali ne i atraktivan

Sedamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji uglavnom su se kupovali novi automobili, mahom na kredit. Osamdesetih su novčanici postali tanji, gorivo osetno skuplje (kada ga je bilo), pa su u modu ušli dizelaši, na prvom mestu VW Golf. Devedesetih godina se uglavnom "krpilo" ono što se imalo, a sa političkim promenama u zemlji 2001. godine, vozači u Srbiji po prvi put u bližoj istoriji dobijaju mogućnost da bez raznoraznih "kerefekluka" uvezu sasvim legalno polovni automobil u zemlju.

Tada Opelovi automobili definitivno preuzimaju "kormilo" na tržištu polovnjaka, a svi auto dileri odredom imali su bogatu ponudu modela iz Rizelshajma. Tada se uvozila Corsa B, dok je danas to Corsa C. Na sreću svih onih koji su na jedvite jade skupili oko 5.000 evra (koliko košta najjeftinija verzija), razlika između stare i nove Corse je znatna, i to u svakom pogledu.

Modernija Corsa je znatno bezbednija, prostranija, kvalitetnija i udobnija. Corsa C je u odnosu na prethodni model porasla taman toliko da na zadnjem sedištu nudi par centimetara više za noge i glave putnika, ali je prtljažnik, nažalost, ostao skromne zapremine od 260 litara (mada je to i neki prosek klase).

Modeli namenjeni tržištima Evropske unije su serijski imali servo upravljač, prednje vazdušne jastuke i ABS sistem, kao i upravljač podesiv po visini. Nije teško pronaći i verzije Corse sa boljom opremom, klima uređajem, bočnim vazdušnim jastucima, CD plejerom i alu felnama, ali je tada cena osetno veća. Najniža cena polovne Corse C je u Belgiji, a najbolja ponuda u Nemačkoj.

Pored verzije sa troja vrata, u ponudi je i praktičnija varijanta karoserije sa petoro vrata, ali je ona u proseku skuplja za 400 evra.


Komentari

  1. Zanima me koliko je automobil opel corsa 2006 god.?!I da li mogu dobiti neku sliku na mail tog automobila tj.modela!

    Autor Natasa — 13 Nov 2009, 23:23


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu