polovni automobili

07 Dec, 2008

Lancia Lybra 2.4 jtd SW drugi deo

Generalna — Autor mg @ 18:18
Posmatrana iz daljine Lybra nije upadljiv auto. Lako vam se može dogoditi da prođe ulicom pored vas a da ga ni ne primetite, možda je nikada niste ni videli dok niste kliknuli na ovaj link, što je zapravo šteta, jer tolika količina prefinjenosti i elegancije ne zaslužuje da prođe nezepaženo.

Tamno teget boja po našem mišljenju najbolji je izbor za ovaj auto, jer na tako tamnoj podlozi do izražaja dolaze brojni detalji uokvireni hromom i aluminijumom. Dizajneri Lancijinog studija zaradili su stotine prekovremenih sati dok ih nisu doveli do finalne verzije. Detalji su ti koji kupuju vas a prodaju auto.

Prednjim delom dominiraju dva okrugla fara i dva poziciona svetla između kojih se nalazi velika zaobljena hromirana maska hladnjaka koja ujedno predstavlja i vrh haube. Na branicima ispod maske ponavljaju se hromirani elementi u obliku tankih lajsni na uglovima branika koje se protežu duž bočnih vrata sve do zadnjeg branika i nazad.

Mesta na kojima se pak treger kači na krov elegantno su skrivena ispod dugih i masivnih sivih lajsni koje spajaju ivice krova sa stop-svetlima koja dalje nastavljaju istu liniju sve do svog dna.

Prvi fizički kontakt koji ostvarujete sa nekim autom jeste preko brave za otvaranje vrata. Na nekim kolima možete se razočaratii jer su plastične ili razdrmane, ali na Lybri napravljene su od aluminijuma i kada ih obuhvatite rukom jednostavno osetite čvrstinu i robusnost čitavog vozila.

Ovde vas čeka iznenađenje jer koncept povlačenja brave nije onakav kakav ste očekivali. Kompletna brava dizajnirana je kao da je treba povući od vrata prema sebi, ali zapravo potrebno ju je podići na gore da biste otvorili vrata.

Pažljivo osmišljeno unutrašnje osvetljenje doprinosi ukupnom užitku u noćnoj vožnji
Pažljivo osmišljeno unutrašnje osvetljenje doprinosi ukupnom užitku u noćnoj vožnji

Iza vrata krije se dvobojan enterijer obogaćen obiljem Alcantara kože, finog i mekanog tepiha na podu, i detaljima od kvalitetne imitacije plemenitog drveta oko elemenata koje je trebalo istaći. Prag je presvučen aluminijumskom pločom sa znakom Lancie.

Unutrašnji paneli vrata takođe su delom presvučeni kožom, ali ta činjenica zasenjena je diskretnim zelenim svetlom koje vam pomaže noću da lakše pronađete bravu za otvaranje vrata. Dizajnu osvetljenja unutrašnjosti generalno posvećeno je mnogo truda. Lampice i sijalice nalaze se smeštene svugde po autu.

Jedan od prizora koji nas je zadivio događa se uveče kada, dok prilazite autu, na ključu pritisnete dugme za daljinsko otključavanje vrata. Osim centralne brave, ova funkcija aktivira sve pomenute sijalice i čini da enterijer svetlo-braon boje zasija punom snagom poput izloga prodavnice stilskog nameštaja.

Sve kontrole su na dohvat ruke vozaču i bez znakova zamora usled korišćenja. Auto je opremljen sa prednjim, bočnim Air Bagovima i vazdušnom zavesom. ASR i ABS su takođe na spisku oprema
Sve kontrole su na dohvat ruke vozaču i bez znakova zamora usled korišćenja. Auto je opremljen sa prednjim, bočnim Air Bagovima i vazdušnom zavesom. ASR i ABS su takođe na spisku oprema

Za volanom ćete lako pronaći odgovorajući položaj za vožnju. To na savremenim automobilima više ni nije pitanje jer se i sedišta i volani podešavaju u svim pravcima. Kada upalite motor pažnju će vam odmah skrenuti veliki multimedijalni ekran na kojem možete listati sve informacije koje vam nude putni kompjuter, telefon, zvučni, navigacioni ili DVD sistem.

Centar za upravljanje multimedijalnim sadržajima
Centar za upravljanje multimedijalnim sadržajima

Zvučni sistem je marke „Bose“ sa osam zvučnika i jednim sab-vuferom u gepeku. Jednostavno ne postoji način opisati rečima muzički ugođaj koji vam ovaj sistem pruža... kristalno jasno možete čuti svaki pokret prsta na žici klasične gitare ili nežni udar četkice o činelu. Sa druge strane duboki bas tonovi zvuče kao grmljavina oluje koja se spušta niz planinu.

Podešavanje željene temperature vazduha u kabini je prilično jednostavno
Podešavanje željene temperature vazduha u kabini je prilično jednostavno

Ispod komandnog centra nalaze se komande i displej automatskog klima uređaja kojim zasebno možete podešavati temperature na levoj i desnoj strani kabine. Mala polica nalazi se u prostoru ispod konzole. Ovaj prostor, takođe je obasjan nežnim zelenim svetlom. Čitava centralna konzola oivičena je tankom aplikacijom od plemenitog drveta, koje se mogu pronaći i ispred suvozača i duž unutrašnjih panela na vratima.

Prednja sedišta pružaju odličan oslonac putnicima, dok na zadnjoj klupi nedostaje mesta za noge
Prednja sedišta pružaju odličan oslonac putnicima, dok na zadnjoj klupi nedostaje mesta za noge

Prostor za noge putnika ispred zadnje klupe žrtvovan je u ime komfora putnika na prednjim sedištima koji mogu nesmetano uživati u dugim i brzim vožnjama. Zadnja klupa ionako je u ovom autu namenjena za nehajno bačeni sako i odloženu akten-tašnu menadžera koji mora stići na sastanak zakazan 200 kilometara od kancelarije. Vožnja na sastanak, bez obzira na to koliko bio težak, biće fantastična anti-stres terapija.

Lancia Lybra, osim platforme na koju je postavljena, sa svojom raskalašnom, zlom sestrom, Alfom 156 SW deli i moćni 2.4 JTD motor. Performanse kod oba auta podjednako su ubedljive, ali su zapakovane u različite pakete, tako da Lancia nema „drive by wire“ komandu gasa karakterističnu za sportske modele, ima drugačije podešene prenosne odnose u menjaču, standardni broj okreta od jedne do druge tačke punog namotaja točkova i oslanjanje više naklonjeno udobnosti nego sportu.


Komentari

  1. ireanselwood ireanselwood ireanselwood.

    Autor ireanselwood — 03 Avg 2010, 20:34


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu