polovni automobili

Renault Megane 1.5 dci

Generalna — Autor mg @ 12:15
Čiste arhitektonske linije, oštri potezi na prednjem i zadnjem delu koji u mnogo čemu baštini nasleđe dizajnerski hrabrog ali neshvaćenog modela Avantime, te svedeni i jednostavni detalji, ostavljaju dojam da sa takvim oblikom karoserije, sveukupno ništa ne može delovati zastarelo. Tu ima nešto istine, jer redizajn automobila koji je predstavljen 2006. godine nije ponudio baš upadljive izmene, već više korekcije kako bi se delimično osvežen, Megane ponovo dopao kupcima i nivo prodaje produžio sve do pojave novog modela koji se očekuje 2009.

Pogled na motor (1.5 dci snage 80 KS) koji se već dokazao kao vrlo dobar i pouzdan, još jedan je od razloga zbog kojeg bi neke druge mane, bar kada se o testiranom modelu radi, trebalo ostaviti u drugom planu, kao i podatak da upravo glasoviti Renaultov dCi drži cenu polovnim modelima Megane prilično istrajno.

 Po načinu eksploatacije stiče se utisak da je mnogo i ne baš pažljivo korišćen ili je nasuprot tome Megan po trajnosti ne baš preporučljiv automobil, što baš i nije ubedljva tvrdnja, a sa njom se ni izvestan broj domaćih vlasnika najverovatnije ne bi složio.

Dakle, enterijer mi se u prvi mah učinio nekako previše konvencionalnim pri čemu su svi ugradni elementi, tapacirung, paneli, instrument tabla, upravljač i ostali plastični sklopovi u potpunosti jednoobrazni, u tamno sivoj boji.

Ovako varljivi utisak počne vrlo brzo da bledi nakon što se čovek tokom višednevne vožnje navikne na zasenčenost okruženja, a tome u prilog može ići i pomisao da odlazak na čišćenje enterijera od prljavštine i prašine i ne mora biti tako čest, da otisci od obuće na pragovima i unutrašnjim oblogama vrata neretko nisu uopšte vidljivi, što svakako ne bi trebalo da bude opravdanje niti razlog da se vozilo ne održava redovno.


Automobil zbog velikih staklenih površina vrlo pregledan naročito kada se preko retrovizora osmotri prostor iza zadnjeg vetrobrana.

Tokom vožnje plastični sklopovi na nekim mestima diskretno škripe kada Megan udobno pređe preko neravnina na putu.

Instrument tabla je pregledna ali ne i očitavanje digitalnih poruka na centralnoj konzoli koje se pri dnevnoj svetlosti jedva razaznaju. Takođe, i očitavanje trenutne potrošnje goriva na displeju je previše sporo, jer kada na primer ubacite menjač u peti stepen prenosa, potrebno je pričekati i imati strpljenja da bi ste nedopustivo preveliku potrošnju od 17 litara posle nekog vremena konačno videli kao stvarnu sa prihvatljivim brojkama između 5 i 6.

Možda i nije u pitanju nepreciznost i sporost očitavanja potrošnje, već indikacija možda nečeg ozbiljnijeg što zahteva vanrednu posetu ovlašćenom serviseru, naročito ako se ima u vidu da su na nekim prvim serijama primećene nepouzdanosti u radu elektronike i podacima na displeju što je na kasnijim redizajniranim modelima otklonjeno.

Ono što može da izazove nevericu i čuđenje, u prvom redu predstavljaju tragovi grube istrošenosti na upravljaču, oljušteni rukohvati za zatvaranje prednjih vrata, sigurnosni pojas sa vozačeve strane koji se nakon otpuštanja ne vraća u prvobitni položaj i još poneka sitnija oštećenja na oblogama vrata.

Posmatrajući stanje karoserije moglo bi se reći da Megane pored manjih ogrebotina, izgleda sasvim pristojno i estetski prihvatljivo, izuzev jednog pomalo bizarnog detalja. Jednom prilikom nakon izlaska iz vozila i zatvaranja prednjih desnih vrata na uobičajen način kao i toliko puta do tada, iznenada je otpala zaštitna lajsna zadnjih desnih vrata koja je „nečujno“ pala na asfaltnu podlogu.

Nema sumnje, lako ju je namestiti i postaviti u pravi položaj, ali da je neko u ulozi saputnika ušao u automobil i zatvorio vrata, a vozač krenuo, ostao bi bez lajsne koja bi takođe mogla da se odvoji od karoserije i u toku vožnje uz napomenu da se one kupuju uglavnom u kompletu.

Klima uređaj je i nakon pet godina upotrebe i dalje efikasan i upotrebljiv, mada je radio-stereo uređaj nepraktičan ukoliko na centralnoj konzoli pokušate da podesite parametre, naročito u toku vožnje. Rešenje za to su dobro skrojeni tasteri desno iza upravljača koji se vrlo lako koriste.

Kao što je poznato, ovaj automobil za startovanje motora koristi karticu koja je vrlo praktična, a pritiskom na taster, dok držite pritisnutu kočnicu ili kuplung, bespogovorno pali, detalj koji je mnogo praktičniji u odnosu na većinu automobila u klasi koji koriste ključ.

Sedišta su još uvek udobna i meka ali sa dovoljno potrebne krutosti i bez udubljenja koja ukazuju na simptome istrošenosti, preglednost bolja nego kod mnogih konkurenata u klasi, prtljažnik zbog dužine deluje kao da je veći iako zaprema 330 litara. Zbog male visine prtljažnika na uštrb veće zapremine.

Možda najbolji utisak ostavlja dizel agregat od 1461 cm3 koji ovoj verziji modela Megane ima 60 kW odnosno 80 KS, mada je poznato da 1.5 dCi opskrbljuje široku paletu Renoovih vozila, jer se pokazao kao štedljiv i prilično elastičan za različite režime svakodnevne vožnje.

Prethodno rečeno u potpunosti oslikava i naš testirani Megane, jer potrošnja goriva je u okviru očekivanog, što prema fabričkim podacima iznos 5.5 litara u gradskim uslovima i oko 3.9 na otvorenom putu. Pri preticanjima u opsegu od 60-120 km/h ubrzanja su solidna (0-100 km/h za 14.3 sekunde), elastičnost očekivano dobra sa 185 Nm, a kroz bulevare i ulice automobli iskazuje priličnu okretnost i umereni teperament.

Dakle, motor je nadprosečno dobar i pouzdan, tako da domaćem vozaču, za koga je čak i ovakav automobil ipak skupa investicija, reklo bi se i ne treba više, računajući tu i maksimalnu brzinu koji ovaj Megane dostiže, 170 km/h.Ponašanje na putu ne budi bilo kakve sumnje u sigurnost vozila i nakon više godina godina upotrebe, kočnice su postojane i nakon više uzastopnih kočenja, a automobil se u zavojima ponaša vrlo stabilno, mada se upravo u vožnji kroz krivine može primetiti da do izražaja dolazi posrednost upravljanja. Automobil za nijansu kasni sa reakcijama, ali to se lako i bez poteškoća koriguje upravljačem.

Pored ostalog, uz naveden klima uređaj sa filterom protiv prašine, pomenućemo već standardni ABS sistem, električno zaključavanje vrata, prednje elektro podizače stakala, sedišta sa izofiks sistemom, vazdušne jastuke za vozača i suvozača kao i prednje bočne jastuke sa zavesom, upravljač podesiv po visini i dubini i dr.

Renault Megane u predstavljenoj izvedbi se 1.5 dCi agregatom predstavlja solidan zbor ukoliko se radi o pravilno održavanom vozilu sa poznatom istorijom i validnom kilometražom, što ćete uz pomoć već pomenutih brojeva šasije i motora moći da proverite kod ovlašćenih servisera.


Fiat Stilo 1,9 JTD

Generalna — Autor mg @ 11:36

Fiat Stilo se proizvodi od 2001.godine u tri verzije – hečbek sa troja i petoro vrata, kao MultiWagon, tj. karavan i predstavljaju naslednike para Bravo i Brava. Fiat Stilo sa troja vrata i JTD dizel motorom snage 125 KS, koji je najbolja verzija Stila.

Kao prvo, model sa troja vrata se odlikuje odličnim dizajnom koga karakteriše upotreba oštrih linija, bez mnogo zaobljenja, čime se Stilo bitno razlikuje od konkurencije. Naročito je uočljiva bočna linija vozila, koja se spušta od zadnjih svetala ka prednjim i koja Stilu daje posebnu notu agresivnosti.

Kod ostala dva modela, bočna linija je paralelna sa pragom vozila što daje modelu klasičan, da ne kažemo dosadan izgled.

Ovom subjektivnom utisku dodajem i podatak da je "sportista" kraći, ali i širi i niži od ostala dva modela, što mu daje svakako i "brži" izgled.

U automobilu se sedi nisko, što će se svideti svim sportski nastrojenim vozačima, kojima je ovaj model i namenjen.

Vozačko sedište je moguće podešavati u više pravaca, a tu je i točkić kojim se podešava naslon u lumbalnom predelu. Prostora za zadnjoj klupi je moglo biti i više, ali kako je reč o kupeu, možemo reći da smo zadovoljni raspoloživim.

Trokraki volan, podesiv po visini i po dubini, opremljen je i progresivnim servom sa City modom.

Instrumentacija je standardno dizajnirana i ne odlikuje se nekim specijalnim detaljem, osim što se između analognih pokazivača brzine, obrtaja motora, našlo mesta i za dovoljno veliki ekran.

Osim podataka sa trip kompjutera, na njemu možete videti i podatke sa fabričkog audio uređaja, kao i nivo ulja u motoru.

Centralnom konzolom dominira radio CD uređaj, koji "u saradnji" sa šest ugrađenih zvučnika daje odličan zvuk.

Ispod audio komponente smešten je manuelni klima uređaj, koji je sasvim dobro služi i hladi kabinski prostor.

Za sigurnost je zadužen čitav niz "sitnica".

U kabini se nalaze četiri vazdušna jastuka, od kojih su oni smešteni ispred vozača i suvozača izvedeni u MultiStage tehnici. Reč je o posebno tipu "pametnog" airbag-a, koji se u zavisnosti od jačine udara naduvava određenom količinom vazduha.

Za sigurnost u toku vožnju zaduženi su ABS sa EBD (elektroska preraspodela kočenja), a tu je i ASR – sistem protiv proklizavanja.

JTD

Najbolji deo ovog Stila je ujedno i ponos inženjera iz Torina, a u pitanju je JTD dizel agregat radne zapremine 1910 ccm, koji razvija 115 KS (85 kW) pri 4000 obrtaja u minutu.

Motor je opremljen Unijet common rail sistemom ugrizgavanja nafte, a tu je i turbo kompresor sa varijabilnom geometrijom i interkulerom.

Iz fabričkih podataka  maksimalni orbtni moment od 225 Nm dostupan već na 2000 obrtaja, pa smo jedva čekali da pritisnemo popučicu gasa. Ali pre gasa potrebno je i ubaciti ručicu petostepenog menjača u prvu brzinu.

Go!Maksimalna brzina "sa papira" od 192 km/h
Stilo lako stiže do 150-160, a da ne govorim o nekim nižim vrednostima, pa ako želite da sačuvate dozvolu potrebno je češće gledati u brzinomer.

Preglednost?

Hm... Problem sa širokim zadnjim stubovima, karakterističnim za sve nove automobile i ovde je prisutna i na njih se čovek mora navići. Ali kao se navići da najmanje "ikad viđene" retrovizore?

Iako se u njima vidi sve kao u većim modelima, vozila su manja, a samim tim i slabije uočljiva.

Prosečna potrošnja dizela iznosi 9 litara na pređenih 100 kilometara.

Da!

 
 

I na kraju, da li je Fiat Stilo dobra kupovina? Ako želite da uživate u brzoj vožnji i odličnom osećaju u toku iste, onda je naš odgovor – da!

Ako ipak preferirate veći auto, koji će pružiti više mesta na zadnjoj klupi, ali i u prtljažnom prostoru, koji kod kupe Stila 305 litara, onda biste mogli da razmislite o modelu sa petoro vrata ili čak MultiWagon-u.

Cena voženog modela je 7700 evra. Iako se čini možda malo većom, podsetićemo vas na fantastični JTD motor i bogat paket opreme.


Powered by blog.co.yu