polovni automobili

21 Dec, 2008

Stala prodaja na tržištu "polovnjaka"

Generalna — Autor mg @ 21:09

Svetska ekonomska kriza imaće uticaja i na naše tržište polovnih automobila. Posle pravog buma kada je od 2000. godine do sada uvezeno preko pola miliona polovnih automobila, kamiona i autobusa, početak sledeće godine trgovci i kupci očekuju sa zebnjom.

polovnjaci.jpg

Promet polovnih automobila je opao drastično u nekoliko poslednjih meseci, pa su cene korigovane za desetak procenata, ali to izgleda neće biti dovoljno da se prodaju sva uvezena i ocarinjena polovna vozila.

Pijaca u Bubanj Potoku nedeljom je najveći sajam polovnih automobila na Balkanu. Posle prestanka proizvodnje domaćeg "juga" i "stojadina" nema šanse da kupite automobil ispod 8.000 evra, koliko košta najjeftinija nova "dačija". Cene polovnjaka padaju, kupaca nema, a najavljena ekonomska kriza utiče na prodaju.

Šabac je poznat kao grad sa najvećim brojem autoplaceva u Srbiji. Prodavci iz Šapca kažu da prodaja ide slabo i da će to uticati na nezaposlenost i standard građana.

U "Integri motorsu", koji je zvanični Reno koncesionar i jedan od najvećih placeva polovnih automobila u državi, kažu da kriza neće zaobići naše tržište. Oni su reagovali smanjenjem cena za 15 procenata. Ubuduće će naručivati isključivo komercijalna vozila.

Ono što svakako ima uticaja na prodaju polovnih vozila jeste i rast evra i povećanje kamata za kupovinu na kredit. Preko 50 osto kupovina od 5.000 evra pa naviše, jesu kreditne linije, pa će mnogi vlasnici morati da računaju na veće rate.

Pošto će plate biti zamrznute, mnogi će morati svoja vozila da predaju bankama ili lizing kućama, što će dodatno smanjiti cene polovnih vozila zbog mnogo veće ponude i želje banaka da ih što pre naplate.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu